Outserve Magazine - Mäklarsajt

Ska du bygga betonghus själv?

”Ska jag bygga mitt hus själv eller anlita någon annan till att göra det?”

Kanske den första frågan man ställer sig efter man bestämt sig för att bygga nytt. Och med all rätt, för ditt val kommer i sin tur påverka inte bara påverka din ekonomi och det slutgiltiga huset men också hur ditt liv kommer se ut dom kommande åren.

Dom flesta husägarna i Sverige, idag, har vid nybygget valt att köpa ett nyckelfärdigt-, eller kataloghus, som det också kallas, vilket innebär att man anlitar en hustillverkare som i stort sett sköter allt gällande husbygget – från början till slut, från en tom tomt till ett färdigt hus du kan sätta nyckeln i.

Anledningen till detta kan i många fall vara på grund av bekvämligheten som kommer med ett sådant köp. Det är så väldigt många steg som ingår i processen för att bygga ett hus och dessa steg kräver inte bara tid och engagemang men också kunskap, något som dom flesta ”vanliga” människor inte har.

Men ändå väljer många att bygga sitt nya hem själva, eller åtminstone delvis själva. Varför?

Vad det faktiskt innebär…

Det första du kanske tänker på är kostnaden. Man hör ofta att det är billigare att bygga hus när man själv är den ledande entreprenören. Dina tankar och kanske också förs till känslan av att ha byggt sitt eget hus, bilden av att snickra och tapetsera för att sedan med smutsig overall beskåda det färdiga huset, händerna på höften och med ett leende på läpparna.

Trots dessa två bra anledningar är detta inte alltid fallet. Typhus, kataloghus och liknande kan vara förvånansvärt billiga. Detta beroende på att husföretagen bygger dessa hus i stor upplaga vilket tillåter en mindre kostnad per hus. Självklart tar husföretagen ut en vinst på det hela och det är här det finns möjlighet till att slå dem prismässigt om man bygger huset själv (man slipper mellanhanden).

Att fysiskt vara på plats och faktiskt bygga sitt hus kan verka som ett roligt projekt men man måste också ha i åtanke att det kräver en väldig massa tid och ett starkt tålamod. Det gäller att man är målmedveten, beslutsam och kunnig för att inte spendera onödig tid och mängd pengar. Därtill vill man gärna ha lite bra kontakter (såvida man inte planerar att göra allt själv) som kan göra ett bra jobb för en billigare slant.

Utöver det ”roliga” (inredning, materialval etc. etc.) när det gäller själva byggandet finns det en hel del tråkiga bitar som man själv måste ta itu med om man står för bygget. Bygglov, avtalsformer, försäkringar, el- och vattenanslutning mm, som tar minst lika lång tid att reda ut. Är man inte kunnig kan det även hända att man stöter på en rad onödiga problem på vägen vilket i sin tur kan kosta tid och pengar.

Men trots allt detta är det för många värt besväret, för i slutändan har man realiserat en idé som stått en nära och skapat ett hem för sig själv och sin familj. Att vara den ledande entreprenören under projektets gång kan vara tufft med det ger dig den största flexibiliteten och den bästa översikten så att du får det hus du slutändan potentiellt kommer spendera ditt liv i.

det sagolika huset

Anlita arkitekt

Ett tredje alternativ, istället för att anlita ett husföretag eller fixa allt själv, är att anlita en arkitekt, en så kallad generalentreprenör. Tillsammans med en bra och kunnig arkitekt kan du forma dina idéer och tankar i balans med dina behov och tillgångar. Arkitekten är kunnig i de områden som beror nybyggen och kommer stå för projekteringen, medan en byggmästare står för själva bygget av huset, enligt angivna instruktioner.

Som byggherre sparar du oftast tid och även pengar (arkitekten hjälper dig göra ekonomiskt sunda val under projektets gång) när du anlitar en arkitekt, utan att kompensera dina idéer. Bor du i Göteborgsområdet kan vi rekommendera att du kontaktar Torrång Arkitektkontor, ett kontor som specialiserar sig i privatbyggen och där kundens behov kommer i första hand. Deras nya betonghus är de enda av sitt slag i Sverige och erbjuder otrolig flexibilitet. Typhusen byggs av prefabricerade och välisolerade betongelement genom avancerad svensk bygteknik. Ta en titt på www.unikastenhus.se för ytterligare information och beställ en kostnadsfri broschyr.

 

Allt du behöver veta om Lägenhetsfotografering

Elmgrens fastighetsbyra lagenhetfotografi

Lägenhetsfotografering

När man ska sälja sitt hus eller lägenhet så kommer bostaden med största säkerhet att annonseras ut av mäklaren. För att få spekulanter att uppmärksamma annonsen bland alla andra krävs främst bra bilder som visar upp bostaden från sina bästa sidor. Fotograferingen är alltså något man bör vara noggrann med och lägga ner kraft på. Med riktigt bra bilder kan man dra fler spekulanter till visningen och därmed höga intresset för bostaden, vilket med hög sannolikt resulterar i att man får igen sina utlägg med råge.

 

Inomhusbilder kan tas vid alla årstider, men utomhusbilder blir förstås bäst om de tas en dag med vackert sommarväder. Om man börjar fundera på att sälja kan det vara en bra idé att ta utomhusbilderna när det är fint väder, och inte värsta vinterveckan precis innan annonsen skall sättas in. De flesta mäklare har avtal med professionella fotografer som tar alla bilder, och då ingår fotograferingen i mäklaravgiften. Om detta inte är fallet kan man ta bilderna själv eller anlita en fotograf.

 

Förbered bostaden inför fotograferingen

Innan man fotograferar bör man ha tänkt ut eller fått hjälp med att bestämma hur huset eller lägenheten skall se ut på visningen. Vilka möbler som skall stå framme, vad som skall plockas bort och så vidare. Det hem som visas på annonsens bilder behöver inte vara exakt som vid visningen, men spekulanten skall lätt känna igen sig. Det här innebär förstås att man måste vara närvarande vid fotograferingen för att styla varje rum. Särskilt noga med att plocka undan skall man vara i badrum och sovrum. Bilderna från sovrum och badrum skall se neutrala och fräscha ut, för att förmedla en slags hotellkänsla. Huset skall förstås vara städat, men behöver inte vara kliniskt rent inför fotograferingen, såsom det bör vara inför själva visningen. Det är dock viktigt att torka av alla blanka ytor som lackerade bord, kylskåp och liknande.

fota lagenhet sjalv

Ta bilderna själv

De flesta mäklare är måttligt förtjusta i att säljaren fotograferar själv, på grund av att få amatörfotografer behärskar uppgiften tillräckligt bra. Man kan lätt prova själv att med sin kamera ta några bilder i olika riktningar i ett rum. Mest sannolikt blir bilderna mot fönsterväggen en vit, överexponerad ruta av fönstret och ett nästan svart rum. Och i de bilder som blir bättre ser man dock ofta slagskuggor efter möbler.

 

För att kunna ta bra bilder behöver man både kunskap och bra utrustning. En kamera med vidvinkelobjektiv, en rejäl blixt och två till tre reflexskärmar. Man fotograferar med kameran i navelhöjd och med lång slutartid, vilket innebär att kameran måste stå på stativ. Med blixten, som används även vid dagsljus, gör man rummet ljusare. Hörn vill gärna bli lite mörka och då används reflexskärmarna. Normalt tar man bilder från en dörröppning och har med två hörn i bilden. Med hjälp av flera bilder kan spekulanten ”panorera” över rummet.

Robin Elmgren Photography

Robin Elmgren Photography – Fotograf i Mölnlycke och Göteborgsregionen

Anlita en fotograf

Alla som ska sälja sitt hus eller lägenhet vill förstås ha många spekulanter, och om man inte är en yrkesman bör man anlita en fotograf för bästa resultat. Om inte mäklaren kan rekommendera någon får man söka själv. Ett bra exempel är Robin Elmgren som är en professionell fotograf i Mölnlycke som erbjuder Porträttfoto, Modellfoto, Produktfoto, Reklamfoto, Företagsfoto och Interiörfoto. Han arbetar huvudsaklien i Mölnlycke och Göteborgsregionen.

Copyright © 2023 Outserve Magazine – Mäklarsajt