”Ska jag bygga mitt hus själv eller anlita någon annan till att göra det?”

Kanske den första frågan man ställer sig efter man bestämt sig för att bygga nytt. Och med all rätt, för ditt val kommer i sin tur påverka inte bara påverka din ekonomi och det slutgiltiga huset men också hur ditt liv kommer se ut dom kommande åren.

Dom flesta husägarna i Sverige, idag, har vid nybygget valt att köpa ett nyckelfärdigt-, eller kataloghus, som det också kallas, vilket innebär att man anlitar en hustillverkare som i stort sett sköter allt gällande husbygget – från början till slut, från en tom tomt till ett färdigt hus du kan sätta nyckeln i.

Anledningen till detta kan i många fall vara på grund av bekvämligheten som kommer med ett sådant köp. Det är så väldigt många steg som ingår i processen för att bygga ett hus och dessa steg kräver inte bara tid och engagemang men också kunskap, något som dom flesta ”vanliga” människor inte har.

Men ändå väljer många att bygga sitt nya hem själva, eller åtminstone delvis själva. Varför?

Vad det faktiskt innebär…

Det första du kanske tänker på är kostnaden. Man hör ofta att det är billigare att bygga hus när man själv är den ledande entreprenören. Dina tankar och kanske också förs till känslan av att ha byggt sitt eget hus, bilden av att snickra och tapetsera för att sedan med smutsig overall beskåda det färdiga huset, händerna på höften och med ett leende på läpparna.

Trots dessa två bra anledningar är detta inte alltid fallet. Typhus, kataloghus och liknande kan vara förvånansvärt billiga. Detta beroende på att husföretagen bygger dessa hus i stor upplaga vilket tillåter en mindre kostnad per hus. Självklart tar husföretagen ut en vinst på det hela och det är här det finns möjlighet till att slå dem prismässigt om man bygger huset själv (man slipper mellanhanden).

Att fysiskt vara på plats och faktiskt bygga sitt hus kan verka som ett roligt projekt men man måste också ha i åtanke att det kräver en väldig massa tid och ett starkt tålamod. Det gäller att man är målmedveten, beslutsam och kunnig för att inte spendera onödig tid och mängd pengar. Därtill vill man gärna ha lite bra kontakter (såvida man inte planerar att göra allt själv) som kan göra ett bra jobb för en billigare slant.

Utöver det ”roliga” (inredning, materialval etc. etc.) när det gäller själva byggandet finns det en hel del tråkiga bitar som man själv måste ta itu med om man står för bygget. Bygglov, avtalsformer, försäkringar, el- och vattenanslutning mm, som tar minst lika lång tid att reda ut. Är man inte kunnig kan det även hända att man stöter på en rad onödiga problem på vägen vilket i sin tur kan kosta tid och pengar.

Men trots allt detta är det för många värt besväret, för i slutändan har man realiserat en idé som stått en nära och skapat ett hem för sig själv och sin familj. Att vara den ledande entreprenören under projektets gång kan vara tufft med det ger dig den största flexibiliteten och den bästa översikten så att du får det hus du slutändan potentiellt kommer spendera ditt liv i.

det sagolika huset

Anlita arkitekt

Ett tredje alternativ, istället för att anlita ett husföretag eller fixa allt själv, är att anlita en arkitekt, en så kallad generalentreprenör. Tillsammans med en bra och kunnig arkitekt kan du forma dina idéer och tankar i balans med dina behov och tillgångar. Arkitekten är kunnig i de områden som beror nybyggen och kommer stå för projekteringen, medan en byggmästare står för själva bygget av huset, enligt angivna instruktioner.

Som byggherre sparar du oftast tid och även pengar (arkitekten hjälper dig göra ekonomiskt sunda val under projektets gång) när du anlitar en arkitekt, utan att kompensera dina idéer. Bor du i Göteborgsområdet kan vi rekommendera att du kontaktar Torrång Arkitektkontor, ett kontor som specialiserar sig i privatbyggen och där kundens behov kommer i första hand. Deras nya betonghus är de enda av sitt slag i Sverige och erbjuder otrolig flexibilitet. Typhusen byggs av prefabricerade och välisolerade betongelement genom avancerad svensk bygteknik. Ta en titt på www.unikastenhus.se för ytterligare information och beställ en kostnadsfri broschyr.