Elmgrens fastighetsbyra lagenhetfotografi

Lägenhetsfotografering

När man ska sälja sitt hus eller lägenhet så kommer bostaden med största säkerhet att annonseras ut av mäklaren. För att få spekulanter att uppmärksamma annonsen bland alla andra krävs främst bra bilder som visar upp bostaden från sina bästa sidor. Fotograferingen är alltså något man bör vara noggrann med och lägga ner kraft på. Med riktigt bra bilder kan man dra fler spekulanter till visningen och därmed höga intresset för bostaden, vilket med hög sannolikt resulterar i att man får igen sina utlägg med råge.

 

Inomhusbilder kan tas vid alla årstider, men utomhusbilder blir förstås bäst om de tas en dag med vackert sommarväder. Om man börjar fundera på att sälja kan det vara en bra idé att ta utomhusbilderna när det är fint väder, och inte värsta vinterveckan precis innan annonsen skall sättas in. De flesta mäklare har avtal med professionella fotografer som tar alla bilder, och då ingår fotograferingen i mäklaravgiften. Om detta inte är fallet kan man ta bilderna själv eller anlita en fotograf.

 

Förbered bostaden inför fotograferingen

Innan man fotograferar bör man ha tänkt ut eller fått hjälp med att bestämma hur huset eller lägenheten skall se ut på visningen. Vilka möbler som skall stå framme, vad som skall plockas bort och så vidare. Det hem som visas på annonsens bilder behöver inte vara exakt som vid visningen, men spekulanten skall lätt känna igen sig. Det här innebär förstås att man måste vara närvarande vid fotograferingen för att styla varje rum. Särskilt noga med att plocka undan skall man vara i badrum och sovrum. Bilderna från sovrum och badrum skall se neutrala och fräscha ut, för att förmedla en slags hotellkänsla. Huset skall förstås vara städat, men behöver inte vara kliniskt rent inför fotograferingen, såsom det bör vara inför själva visningen. Det är dock viktigt att torka av alla blanka ytor som lackerade bord, kylskåp och liknande.

fota lagenhet sjalv

Ta bilderna själv

De flesta mäklare är måttligt förtjusta i att säljaren fotograferar själv, på grund av att få amatörfotografer behärskar uppgiften tillräckligt bra. Man kan lätt prova själv att med sin kamera ta några bilder i olika riktningar i ett rum. Mest sannolikt blir bilderna mot fönsterväggen en vit, överexponerad ruta av fönstret och ett nästan svart rum. Och i de bilder som blir bättre ser man dock ofta slagskuggor efter möbler.

 

För att kunna ta bra bilder behöver man både kunskap och bra utrustning. En kamera med vidvinkelobjektiv, en rejäl blixt och två till tre reflexskärmar. Man fotograferar med kameran i navelhöjd och med lång slutartid, vilket innebär att kameran måste stå på stativ. Med blixten, som används även vid dagsljus, gör man rummet ljusare. Hörn vill gärna bli lite mörka och då används reflexskärmarna. Normalt tar man bilder från en dörröppning och har med två hörn i bilden. Med hjälp av flera bilder kan spekulanten ”panorera” över rummet.

Robin Elmgren Photography

Robin Elmgren Photography – Fotograf i Mölnlycke och Göteborgsregionen

Anlita en fotograf

Alla som ska sälja sitt hus eller lägenhet vill förstås ha många spekulanter, och om man inte är en yrkesman bör man anlita en fotograf för bästa resultat. Om inte mäklaren kan rekommendera någon får man söka själv. Ett bra exempel är Robin Elmgren som är en professionell fotograf i Mölnlycke som erbjuder Porträttfoto, Modellfoto, Produktfoto, Reklamfoto, Företagsfoto och Interiörfoto. Han arbetar huvudsaklien i Mölnlycke och Göteborgsregionen.