Homestaging

Homestaging/Homestyling

Homestaging eller homestyling handlar om att göra sin bostad så attraktiv som möjligt för de spekulanter som kommer på visningen. Poängen är att visa upp ett neutral och fräsch bostad, och inte försäljarens personliga hem. Mycket handlar om att ta bort saker och möbler, eftersom det gör rummen större och luftigare. Spekulanter kan då lättare föreställa sig hur just deras möblemang kan placeras.

 

De flesta mäklare anser att homestaging är en bra metod för att attrahera spekulanter, och hos många mäklare ingår en timmes rådgivning av en stylist. Vill man ha en mera genomgripande genomgång ligger prisnivån för rådgivningen ofta i intervallet 3000 till 5000 kronor. Den slutliga kostnaden inklusive åtgärder är naturligtvis helt beroende på vilka åtgärder man genomför och i vilken mån man kan göra allt eller delar själv, men det är inte ovanligt att kostnaden går upp till tiotusentals kronor. Kostnaderna för styling är dock i de flesta fall avdragsgill, och dessutom är ju tanken att en bra styling skall höja priset för bostaden mer än utgifterna!

 

Här är några av de tips som alla rådgivare brukar framhålla:

 

Rent och snyggt

Det i särklass viktigaste är att bostaden är superren. Det kan vara en bra idé att anlita en städfirma som är riktiga proffs på att göra grundliga städningar. Det är viktigt att badrummet känns fräscht och rent. Gärna nytt duschdraperi, nya handdukar, och ny toalettsits. En väldoftande tvål höjer känslan av fräschhet ytterligare. Ta bort alla hygienartiklar, tvättunnor och så vidare. En snygg papperskorg kan stå kvar om den är prydlig och ren. Välstädat ska det vara även utomhus. Rensa rabatter, klipp gräset, ansa häckar, plocka bort alla verktyg. Kör gärna bort bilen under visningen.

 

Ytlig renovering

Om parkettgolvet är slitet så bör det bli slipat och behandlat. Det hjälper inte att lägga på mycket mattor, ett slitet golv syns alldeles för väl. Om köksluckorna är slitna eller ser ofräscha ut, lämna in dem på ommålning. Det är inte så dyrt, och ger köket ett helt nytt utseende. Kakelfogar, både i kök och badrum, blir gärna missfärgade med åren. Tvätta dem med de medel som finns för detta ändamål, du kan till och med ge dem ett nytt utseende med speciell färg för fogar.

Före - Efter

Ordning och reda

Rensa bort allt sådant som ligger framme, exempelvis tidningar, post, leksaker och överflödiga prydnadssaker. Köksbänkarna rensas från alla fat, flaskor, redskap. Ta bort alla möbler som kan göra att bostaden känns trång, till exempel extra stolar till matbordet och småmöbler i allmänhet. Mattor på golvet kan bidra till en fin hemkänsla, men de måste såklart vara rena. Om man har många mattor bör de flesta plockas bort eftersom spekulanterna kommer vilja undersöka golvens skick. Rensa ur garderober, utan att tömma dem helt. Låt några plagg och skor vara kvar. Om det finns inbyggda garderober eller andra garderober som inte är standard så lämna gärna dörren på glänt, så att spekulanterna kan bedöma utrymmet. Familjebilder på väggarna eller på andra ställen plockas bort. Väggar bleks av mycket direkt sol och då kan det se fult ut när man tar bort en bild, låt då hellre tavlan hänga kvar.

 

Det är mycket som ska ordnas och planeras vid försäljning av en bostad, och många gånger ska försäljaren ordna sin egen flytt samtidigt, vilket gör situationen ännu mer stressig. Därför är det många gånger bäst att anställa någon för att sköta homestyling av hemmet. Om du gör det själv så tänk rent och minimalistiskt för att följa proffsens råd.